Veselje do znanosti 2022

Nagrajenci Kviza o eksperimentih so Aleksej Ivačič Kolar (OŠ Podčetrtek), Bor Repnik (OŠ Pod goro Slovenske Konjice) in Rok Govedič (OŠ Podčetrtek).

Nagrajenci Kviza o Marie Curie pa Lev Kodre (OŠ Frana Krajnca), Katja Jurhar (OŠ Griže) in Anita Nabernik (Gimnazija Ravne na Koroškem).

Dragi osnovnošolke in osnovnošolci, dijakinje in dijaki, mentorice in mentorji!

Veseli smo, da ste se odzvali našemu vabilu in se odločili za sodelovanje v projektu Veselje do znanosti, ki ga na Gimnazije Celje – Center organiziramo že štirinajst let.

Letošnja tema so Ženske v znanosti, osrednja prireditev pa bo v torek, 1. februarja 2022, od 11. do 13. ure na spletu.

V prvem delu smo za vas pripravili zanimivo okroglo mizo s slovenskimi raziskovalkami. V pogovoru, ki ga bo moderirala Maja Ratej (Val 202) bodo sodelovale vodje štirih oddelkov na Inštitutu Jožef Štefan, in sicer prof. dr. Milena Horvat – vodja Oddelka za znanosti o okolju, prof. dr. Dunja Mladenić – vodja Oddelka za umetno inteligenco, dr. Barbara Malić – vodja Oddelka za elektronsko keramiko in dr. Ingrid Milošev – vodja Oddelka za fizikalno in organsko kemijo. Pogovoru se bosta pridružili tudi dve naši bivši dijakinji, onkologinja dr. Nina Fokter Dovnik in Klavdija Bastl, študentka na Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Predstavile nam bodo svojo študijsko in poklicno pot in spregovorile tudi o izzivih in morebitnih ovirah na njihovi poti.

Z okroglo mizo bomo pričeli ob 11. uri na tej povezavi: OKROGLA MIZA – POVEZAVA

Po končanem pogovoru, predvidoma ob 12. uri si boste na ki bo na tem mestu od 1. 2. od 12.00 dalje, , lahko ogledali posnetek predstave Neustrašna raziskovalka – Marie Curie in radioaktivnost. Predstava traja 55 minut in bo za ogled odprta do 2. februarja 2022. 

Po predstavi vas vabimo, da na povezavah , ki bo aktivna od 1. 2., rešite kviza in delovni zvezek povezan s predstavo.

Od 13. ure dalje bodo dostopni posnetki eksperimentov, ki so jih za vas pripravili naši učitelji naravoslovja. Eksperimente si lahko ogledate tudi kasneje, saj bodo na spletni strani ostali kot morebitno gradivo za vaš pouk.

Ker tudi letos čarobnosti eksperimentov ne bomo odkrivali skupaj v živo, vas vabimo, da eksperimente izvedete tudi sami, jih morda nadgradite in pridobljeno znanje preizkusite v kratkem nagradnem kvizu.

Želimo vam veliko veselja in novih (spo)znanj.